Netzoo - Hundeutstyr og katteutstyr på nett
Publisert søndag 3. desember 2023

Hva slags kattesand og kattedo er best?

Katteutstyr

Det finnes veldig mange forskjellige materialer som brukes i kattedoen, fra sand av stein, sand av leire til trepellets. Og mange forskjellige doer, alt fra en gammel postbakk til en helautomatisk selvrensende do. Dette for å dekke alle behov.

Først og fremst; kattesand

Sandkassesand: dette er veldig billig i kilospris og kan egentlig kastes tilbake i naturen da avføring er organisk og sanden hører hjemme i naturen. Bakdelen er at det på ingen måte kapsler inn vond lukt, og det klumper seg heller ikke. Derfor er det litt illeluktende og til dels grisete å rense dersom man ikke bare hiver ut alt innhold med en gang. Vanlig sand setter seg også i potene og skaper en sti etter katten der den har gått.

Kattesand lagd på leire: Dette er til dels kostbart, avhengig av hvor mange katter og hvor mye de er ute og inne. Men enorm stor fordel er at den klumper seg som en hard klump og er veldig lett og renslig å rense. Og ved bruk av karbonteknologi kapsler sanden lukten inne. Her kan du både få sanden ferdig parfymert (da snakker vi frisk lukt, ikke tung lukt) og du kan få en slags kattesandparfyme som du strør i sanda. Sand av leire sitter ikke fast i potene og detter av ved første kontakt med gulvet. Dette leverer Netzoo, vi fører serien til Ever Clean og tilbyr: Lavender, Multiple Cat, Spring Garden, Fast Acting Odour, Total Cover, Litter Free Paws og Extra Strong Clumping. Disse kommer i 10 liters kartonger som veier ca 9 kg per kartong. 

Trepellets: Dette er vanskelig å få tak i i øyeblikket, da de største produsentene i Danmark har dårlig tilgang på tømmer som er så «dårlig» at det kan brukes til pellets. Norsk tørrgran blir eksportert en del til danske pelletsfabrikker men det er ikke nok og det er derfor mangel på pellets som brukes blant annet som kattesand/materiale til kattedo.

Over til kattedoer

Rimelig og bra: En rimelig løsning er faktisk å bruke en bakk, f.eks en sånn som har vært brukt til å levere mat i, melkekartonger eller post. De er robuste og har ordentlig kant, og er litt romslige. Har man kull med kattunger så er det smart å ha en do som er litt stor, hvorfor ikke gjøre det enkelt.

Rimelig og klassisk: Den gode gamle kassa med kantlokk fungerer like bra i dag, og er kanskje den vanligste løsningen der ute i norske hjem. De kommer i flere størrelser og rommer godt med sand. En helt grei løsning som passer for mange. 

Tak og filter: En do som har blitt populær er den løsningen med tak, hvor katten lukker seg helt inne når den skal gjøre sitt fornødne. Foran kan du montere en luke inn til doen, det vil si, du MÅ ikke, men den hjelper til å holde lukten inne i kassa til det har lagt seg. Da burde man trene litt på å gå inn og ut luka med en godbit sånn at det føles trygt for katten. I taket finnes det håndtak sånn at den er lett å forflytte, og det finnes på de aller fleste doer også et filter i taket. Denne suger til seg vond lukt og burde byttes ut ved jevne mellomrom.

Selvrensende kattedo: Disse er ikke så rimelige i innkjøp, men kan være en god investering hvis du er en av de som synes det er litt ork å rense den kattedoen hver dag. Her finnes det mange modeller i mange prisklasser, og også her er det lurt å vende katten til å bruke den og passe på at den ikke blir skremt når den endelig brukes.

Felles for alle løsninger

Det som går gjengs over alle løsningene er at man burde(avhengig av hvor mange katter):

  1. Rense doen hver dag
  2. Bytte ut all sanden og vaske doen hver 14. dag
  3. Når man renser doen, fyll på med ren sand
  4. Hold et nivå med 7-8 cm sand i kassa slik at katten får gravd det ned og ikke bare over
  5. Bruk en grov spade for effektiv rensing av do

Vi anbefaler å bruke en matte utenfor kattdoen som tar imot sanden når katten går ut, slik at du slipper å få unødvendig sand på gulvet. Det er greit å støvsuge, men SÅ gøy er det ikke 😊 Vi har en vanlig type som ligner en flossy gummimatte og en type som har dobbelt lag hvor sanda samler seg inne i matta og man kan helle det over i doen igjen. Genialt!

 

Lykke til med ditt valg!