Netzoo - Hundeutstyr og katteutstyr på nett
Publisert søndag 10. desember 2023

Hvordan aktivisere en innekatt

Katteutstyr

Katter er rovdyr og har behov for aktivitet som stimulerer instinktene som den ikke får naturlig som innekatt. Og nå i vinter er jo de aller fleste katter inne ettersom det ikke er anbefalt å slippe ut katten i mer enn minus 10 grader.

Jakte, fange og spise

Som den kjente, amerikanske katteeksperten Jackson Galaxy sier hele tiden; katter lever for å jakte, fange og spise (hunt, catch, eat) og det er stort sett det som går på repeat i kattens hjerne. En katt som er innendørs får ikke den muligheten naturlig, og det er jo omdiskutert hvorvidt katter skal gå fritt i det hele tatt, med referanse til en ny rapport om hvor mange fugleliv som går tapt i gapet på katter. For å stimulere rovdyret og forebygge destruktiv atferd kan man f.eks simulere dette ved å:

  1. Leke med en fiskestang med fjær eller annet «agn». Sørg for å gå inn i leken, katter merker det hvis du kjeder deg
  2. Dra en liten lekemus eller en papirball etter deg i en hyssing, simuler at musa rømmer
  3. Invester i interaktive leker som holder pus opptatt, f.eks ball som ruller av seg selv, aktivitetsleke hvor katten kan må få ballen til å rulle eller lekefisk som spreller
  4. Sett på katte-TV med fugler eller mus som spretter rundt på skjermen (f.eks youtube, søk på cat tv)
  5. Bruk en liten ballpistol og la katten springe etter ballen for å fange den
  6. Fyll en liten ball med godbiter og la katten jobbe for godsakene

Aktivisering på generelt grunnlag

En selvfølge er å ha klorestativer og klorebrett rundt forbi, det er helt essensielt i hold av katt. Katter ser sin verden vertikalt og søker alltid opp, det er et grunnleggende instinkt. Hvis det er et sted hvor katten ikke får lov til å være, eller et sted hvor den kvesser klærne og ødelegger ting så kan det være en løsning å plassere et klorestativ ved siden av denne plassen og oppfordre til å klore der. Du har kanskje hørt om å «catify the house» eller å kattifisere huset, det går ut på å skape en bane for katten hvor den kan klatre høyt opp og vekk fra gulvet, til ulike steder hvor den har oversikt eller kan legge seg i fred i et hus eller en hylle. Man får kjøpt pakker med deler trukket i sisal som man kan skru opp på veggen. Til slutt vil vi anbefale å gå tur med katten, det er verdifullt å starte med å gå i sele allerede som kattunge for å tidlig bli vant til dette. Da kan den klatre litt i trær, utforske ute, kikke på fugler og få masse inntrykk.

 

Eller kanskje det aller enkleste, sett en pappeske på gulvet fra Netzoo.no så skal du se at katten blir opptatt en stund 😃