Netzoo - Hundeutstyr og katteutstyr på nett
Publisert fredag 29. desember 2023

Nyttårsaften med hund og katt

Høytid

Nyttårsaften byr på bekymringer for nesten alle kjæledyreiere hvert år, enten man har hest, katt eller hund. De plutselige høye lydene som kommer ut av intet kan være skummelt for dyr som ikke forstår hvor det kommer fra, og skape aversjoner og i verste f

Hvert år hører vi om hester som man ikke har rukket å ta inn, som sliter seg og rømmer. I 2019 var det en 10 år gammel islandshest (Balder) som ble redd og sprang rett inn i et tre og døde i Skjåk. I Sverige i 2017 var det en hund på 8 år (Diesel) som døde av skrekk på nyttårsaften. Og det er dessverre mange slike hendelser, som oftest fordi noen fyrer opp fyrverkeri før man forventer det, gjerne dagen før, eller veldig tidlig på selve dagen. Det er svært bekymringsfullt for de som driver gård og de som har kjæledyr ettersom man ikke rekker å gjøre tiltak og man kan ikke kontrollere et stort dyr som f.eks en hest eller ei ku som er redd. Det er ikke uten grunn at det finnes underskriftskampanjer og folkeasksjoner mot privat fyrverkeri, f.eks en gruppe på Facebook som heter Folkeaksjonen MOT privat fyrverkeri har nesten 40000 medlemmer. 

Nå trenger jo ikke dagen bli så dramatisk heldigvis, ettersom det finnes mange måter å forebygge både redsel og uønskede hendelser. Man kan f.eks i flere dager og uker i forveien spille av fyrverkerilyder og gradvis øke volum, gi godbiter og gi dem trygghet med lydene. Man får kjøpt beroligende midler (feromoner) til hund og katt som kan hjelpe, og man kan trekke for gardiner, ha på musikk og ha hunden/katten i et rom hvor den føler seg trygg og har sin soveplass og naturlige sted for å trekke seg tilbake. Man får også kjøpt fyrverkeri som er mer humant mot dyr, som ser kult ut på himmelen men som bråker mye mindre. 

Vi anbefaler å lufte hunden godt på dagtid, og ikke ta med hunden ut for å se på fyrverkeriet. Og utover det ønsker vi alle to og firbente en god nyttårsaften!